Documentaire – Mati Diop
Dahomey
Scherpe documentaire over teruggave van geroofde kunst, winnaar van de Gouden Beer in Berlijn.
In de 19e eeuw zijn honderden historische en culturele kunstvoorwerpen uit het West-Afrikaanse koninkrijk Dahomey geplunderd door Franse koloniale troepen. In november 2021 staan 26 van die schatten op het punt om Parijs te verlaten en terug te keren naar hun land van herkomst, de huidige Republiek Benin. Maar hoe moet je je verhouden ten opzichte van de schatten van je voorouders, in een land dat tijdens hun afwezigheid zo is veranderd? De studenten van Benin gaan het gesprek aan en proberen het verleden een plek in het heden te geven.
Dahomey is een unieke documentaire over het teruggeven van cultureel erfgoed, dekolonisering en tradities. In de film gaan poëzie, politiek en esthetiek hand in hand en bieden een verrassende kijk op deze actuele thema’s. Dahomey won de Gouden Beer (Beste Film) op het Filmfestival van Berlijn.
Bijzondere vertoning op 9 december
Graag nodigen we je uit om op 9 december naar de Schuur te komen voor een extra verdiepende vertoning van Dahomey. Op deze avond duiken we nog dieper in de thema's van deze film: roofkunst, het teruggeven hiervan en de manier waarop de kunst de identiteit van een land beïnvloedt. Te gast zijn ergoedprofessional Sofia Lovegrove en performancedichter/beeldend kunstenaar Quinsy Gario. Gespreksleider is Winston Brandon, spreker en curator met een specialisme gericht op het koloniale verleden en innovatie binnen de cultuursector, die o.a. bij het Teylers museum werkzaam is.
- Land Frankrijk, Senegal
- Jaar 2024
- Duur 69 min
- Taal Nederlands ondertiteld
- Regie Mati Diop
Quinsy Gario
Performancedichter en beeldende kunstenaar uit Curaçao en St. Maarten. Zijn werk stelt dekoloniale herinnering centraal en verstoort de institutionele en interpersoonlijke normalisering van koloniale praktijken. Zijn meest bekende werk is Zwarte Piet Is Racisme dat van 2011 tot 2012 liep. Nu is hij PhD kandidaat aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werkzaam binnen het onderzoeksproject ‘Pressing Matter: Ownership, Value and the Question of Colonial Heritage in Museums’ dat onderzoek doet naar etnografische collecties. Gario is lid van kunstenaarscollectief Family Connection waarmee hij in binnen en buitenland werk toont.
Sofia Lovegrove
Erfgoedprofessional en onafhankelijk onderzoeker. Haar werk en onderzoek richten zich op herinneringscultuur en erfgoedstudies, met een focus op het koloniale verleden en kwesties van identiteit, gelijkwaardigheid, inclusie en internationale samenwerking. Binnen deze context is restitutie — van kennis, herinneringen en historische objecten — een belangrijk onderwerp. Voor Sofia is restitutie een stap in het erkennen van koloniaal geweld en het omgaan met de doorwerkingen ervan in het heden. Bovendien ziet zij het als een middel om gelijkwaardige relaties te creëren tussen Europa en voormalig gekoloniseerde landen en gemeenschappen. Sofia is mede-oprichter van het collectief Disrupting & Reorienting Restitution en cureerde in 2023 het programma Lives of Objects samen met het Goethe-Institut Londen.
gespreksleider
Winston Brandon
Winston Brandon is een pionier op het gebied van inclusie en co-creatie in Nederland. Als oprichter van het eerste meemaakpodium in Nederland, staat Winston bekend om zijn innovatieve aanpak van culturele projecten die gemeenschappen samenbrengen en verhalen tot leven brengen. Zijn werk als producent van de spraakmakende tentoonstelling over het slavernijverleden getuigt van zijn betrokkenheid bij het belichten van onderbelichte geschiedenissen en het bevorderen van maatschappelijke dialoog.