di 1 juli 2025

Keti Koti Haarlem

Tijdens Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Steeds meer mensen worden bewust van de gruwe­lijk­heden en de ontmen­se­lij­king die in de eeuwen van slavernij hebben plaats­ge­vonden en de gevolgen ervan die in de maat­schappij van vandaag nog doorwerken. Met Keti Koti op 1 Juli willen we daar bij stilstaan en willen we herdenken en vieren. 

Earthquake brass

Op 1 juli vanaf 16.00 uur is er in de Schuur een gevarieerd programma met theater, film, muziek, workshops, gesprekken en uiteraard Surinaamse en Curaçaose hapjes. De Schuur en Keti Koti Haarlem heten iedereen welkom en kijken uit naar een waardige en waardevolle herdenking en viering. Vrijwel het hele programma is gratis te bezoeken.

Bekijk het hele programma onderaan deze pagina.

Eten en drinken

Een Surinaams of Antilliaans feest is geen feest als er geen eten en drinken is. Daarom worden er zelf­ge­maakte Surinaamse en Curaçaose hapjes geserveerd. Vanaf 16:30 is er een schaafijskraam.

Naast het gewone’ assortiment van de bar in de Schuur, verkopen we Surinaams gemberbier en Curaçaos awa de limunchi. 

Boekentafel

In de afgelopen jaren is er veel aandacht voor ons gezamenlijk verleden. Het verleden is verweven met slavernij waarin tot slaaf­ge­maakten en plantage eigenaren leefden. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan en er worden boeken geschreven. Een deel daarvan is te koop bij Keti Koti Haarlem op 1 juli in de Schuur. De meeste boeken hebben een link met Haarlem, door het onderwerp of de auteur.

Programma

Di 1 jul

Earthquake Brassband
15:15 Live muziek
Yaja! Voorleestheater
17:00 Theater
Lezing: Rosemarijn Hoefte
17:00 Theater
Jörgen Raymann
17:00 Theater
Meneer Anansi presenteert het horloge van de Koning
17:30 Theater
Lezing: Bert Sliggers
18:00 Theater
Vrouwen aan tafel vouwen hoofddoek
18:00 Workshop
Roël Calister
18:30 Workshop
Lezing: Suze Zijlstra
19:00 Theater

Keti Koti [spreek uit: kitti-kotti] betekent letterlijk​‘verbroken ketenen’. Op en rond deze dag wordt onder andere stilgestaan bij het feit dat Nederlandse rijkdom voor een belangrijk deel afkomstig is van slavernij en kolo­ni­a­lisme. Daarnaast wordt geprobeerd de veelal​‘witte blik’ op dit verleden om te buigen naar een completer verhaal door ook de andere, niet-witte kant van de verhalen te vertellen. De Schuur levert hier graag haar bijdrage aan in de vorm van een veelzijdig programma voor jong en oud.

De laatste films- en theatertips wekelijks in je mailbox?

Stuur mij wekelijks theater- en filmtips.