kinderen kijken naar IPad

Update

Educatie bij de Schuur

Mijn naam is Rebecca Smit en ik loop stage bij de Schuur op de marketing afdeling. Ik mocht meelopen met een film­work­shop dat gegeven werd door het educa­tie­team van de Schuur en ik mocht bij een dans­voor­stel­ling zijn.

Bij de Schuur hebben wij een educa­tie­team die zich inzet om jongeren zo vroeg mogelijk al kennis te laten maken met film, theater en dans. Scholen kunnen contact opnemen om bij de Schuur bijvoor­beeld een rondleiding te krijgen en nieuwe films, dans of theater te bekijken. Het educa­tie­team staat altijd open voor nieuwe ideeën of projecten en kijkt graag samen met scholen wat zij kunnen bieden. 

Film­work­shop

Donderdag 13 maart mocht ik meelopen met een film­work­shop gegeven door mijn educatie collega Lisa Giezen. Na een korte rondleiding door de Schuur, begonnen we met de workshop. Eerst legde Lisa hoe je een verhaal of emotie kan laten zien zonder woorden of geluid te gebruiken. Na een voorbeeld van een reclame waar weinig woorden in zaten en toch de emotie heel duidelijk was, kregen de kinderen een IPad waarmee ze konden filmen. Met nog een korte uitleg over het programma op de IPad gingen de leerlingen aan de slag. Eerst kregen zij in duo’s een emotie aangewezen door Lisa die zij op beeld moesten laten zien zonder woorden. Onderdeel van de opdracht was dat er geen gezichten van klasgenoten op mochten staan. 

Na 5 minuten om hun filmpje te maken, kregen ze de volgende opdracht van Lisa. De opdracht was om te laten zien wat er voor het eerste filmpje gebeurde. Dus als de emotie boos was, moesten de leerlingen iets filmen waardoor het duidelijk was waarom de persoon boos was in het eerder gemaakte filmpje. Weer mocht er geen geluid gebruikt worden en ook geen gezichten te zien zijn.

  • Filmworkshop 13 03 2025
  • Filmworkshop 13 03 2025 fotos door Rebecca Smit 2

Als laatste kregen zij de keuze om het filmpje van de vorige twee opdrachten af te maken, als ze dat wilde. Of ze kregen een kort scenario op een briefje. Dit kon van alles zijn, zo was één van de scenario’s dat er een mysterieuze tas werd gevonden. Leerlingen moesten zelf bedenken hoe het zou aflopen. Dit werd gedaan in groepjes van vier. Nadat ze een kwartier hard hadden gewerkt aan hun filmpjes, gingen we deze bekijken met de hele klas. Bij de scenario’s werd rond­ge­vraagd over wat de leerlingen dachten te zien en wat de echte scenario dan was. Na alle films bekeken te hebben, was het voor groep 8 alweer tijd om te gaan.

Dans­voor­stel­ling Waste Me

Onderdeel van het educa­tie­pro­gramma zijn school­voor­stel­lingen. Deze voor­stel­lingen zijn overdag en exclusief voor scholen. Op woensdag 19 maart was er speciaal een extra voor­stel­ling voor scholieren van de dans­voor­stel­ling Waste Me. Hier waren middelbare school leerlingen en studenten van de PABO bij. Hier mocht ik bij zijn. 

Om 15:00 uur begon de voor­stel­ling. Een kwartier ervoor zat de foyer van de Schuur al vol met scholieren. Iets voor 15:00 uur mochten we de zaal binnen. Zowel de scholieren als ik werden bij binnenkomst verrast door het decor van de voor­stel­ling. Op het podium stonden grote hopen afval. Dit waren bergen met plastic, kleding en matrassen. Na de voor­stel­ling was er een nagesprek voor de PABO studenten.

16 MID Waste Me Maas theater en dans Cecilia Moisio Company Bart Grietens

De dans­voor­stel­ling ging over de wegwerp­maat­schappij waar wij in leven. In de voor­stel­ling zag je voort­du­rende ontwik­ke­ling van de dansers. Zo begon het dat zij onderdeel waren van het rommelige en afval decor. Zij waren in kostuums van een oud matras en knuffels. Later waren zij wel mens en begonnen zij spullen te verzamelen. Dit evalueerde zich in hamster’ gedrag. Ik vond de voor­stel­ling confron­te­rend, aan het eind besef je wel dat we veel kopen en weggooien. 

Ik denk dat de voor­stel­ling impact heeft gehad op de klassen. Bij de Schuur vinden wij het namelijk ook belangrijk dat we jongeren aan het denken zetten over hoe de wereld in elkaar zit. En zoals bij deze voor­stel­ling, dat wij ons beseffen wat ons gedrag betekent voor de wereld en onze toekomst. Dit is ook waarom ons educa­tie­team bezig is met zoveel mogelijk jongeren naar theater te brengen. Naast dat theater zorgt voor crea­ti­vi­teit en vermaak, zorgt het er ook voor dat jongeren nadenken over de maatschappij. 

Dit zijn een paar voorbeelden van wat het educa­tie­team doet. Ze houden wekelijks dit soort acti­vi­teiten voor scholen. Lees meer over het educa­tie­team op de website. Of neem contact op met educatie@​schuur.​nl

De laatste films- en theatertips wekelijks in je mailbox?

Stuur mij wekelijks theater- en filmtips.